Zaklopke

Zdravstvo | november 2016 | Nazaj

Bolezni srca in ožilja so najpomembnejši vzrok smrti v svetu, tudi v Sloveniji. Bolezni, ki napadejo srčne zaklopke, povzročijo, da se te lahko zožijo ali začnejo popuščati. Večje okvare zaklopk je potrebno operirati. Kirurg med operacijo srca zamenja oz. vgradi umetno zaklopko. Te so lahko aortne in mitralne – lahko so mehanične ali biološke, slednje so narejene iz govejega ali svinjskega osrčnika.

V Sloveniji operacije srca opravljata dve bolnišnici: UKC Ljubljana je po podatkih ZZZS v letu 2015 opravila 1512 operacij na odprtem srcu – od tega 511 z zaklopkami; UKC Maribor pa 631 operacij – od tega 148 z zaklopkami.

PRIMERJAVA CEN

V primerjavo smo vključili tiste zaklopke, ki so jih v letu 2015 nakupili v največji količini. Če upoštevamo celotno količino vseh vrst zaklopk, je UKC Ljubljana lani zanje plačal dobre 3 milijone evrov (3.017.500,76 €), UKC Maribor pa 366.920,46 €.

Spodnja tabela prikazuje cene zaklopk v letu 2015.

 

OPAZNA RAZLIKA V CENI SAMO PRI ENI VRSTI ZAKLOPKE:

Aortna Perceval biološka brezšivna

Najvišja cena: UKC Maribor - 7.413,81 €; proizvajalec Sorin; dobavitelj: Impakta Medikal (Meditrina)

Najnižja cena: UKC Ljubljana - 6.055,68 €; proizvajalec Sorin; dobavitelj Impakta Medical (zdajšnji Meditrina).

Kot kaže tabela, je samo biološka brezšivna Perceval zaklopka opazno višje cene v UKC Maribor kot v UKC Ljubljana. Razlika za eno zaklopko znaša 1358 evrov. Res pa je, da je UKC Ljublja nabavil 38 tovrstnih zaklopk, UKC Maribor pa 7. Proizvajalec in dobavitelj sta ista – Sorin in Meditrina.

Pri drugih zaklopkah pa ni bistvene razlike med cenami Ljubljane in Maribora.

UKC LJUBLJANA KUPIL VEČ PO VIŠJI CENI

Če upoštevamo količino nabave drugih dveh vrst zaklopk iz zgornje tabele, ugotovimo, da so cene skorajda enake v Ljubljani in Mariboru. Konkretno: UKC Ljubljana je nabavil 139 aortnih bioloških zaklopk Trifecta, UKC Maribor pa le 56. Kljub temu so v Ljubljani plačali višjo ceno – količinskega popusta od dobavitelja Cardio Medical torej niso terjali oz. se zanj niso spogajali.

UKC LJUBLJANA: LETOS NIŽJE CENE KOT LANI

Spodnja tabela kaže, da so cene v letošnjem prvem trimesečju za določene zaklopke v UKC Ljubljana povprečno za 20 % nižje od lanskih. Dobavitelja, Mark Medical in Bormia, sta ista kot lani, prav tako proizvajalec, to je podjetje Edwards.

Če bi torej UKC LJ v letu 2015 zgornje tri zaklopke kupil po letošnji ceni, bi privarčeval 209.000,72 €.

 

DOBAVITELJI

Srčne zaklopke dobavlja UKC Ljubljana 8 dobaviteljev od osmih proizvajalcev. UKC Maribor ima 3 dobavitelje s tremi proizvajalci. Pri analiziranih zaklopkah izstopa podjetje Cardio Medical, ki si je uspelo v ljubljanskem UKC, kljub bistveno večji količini zaklopk, zagotoviti skorajda enako ceno kot v Mariboru.

Spodnja tabela prikazuje celotne prejemke največjih dobaviteljev zaklopk kot jih beleži Supervizor. Podatki ne veljajo samo za plačila zaklopk.

 

 

BORMIA

Bormia, s sedežem v Novi Gorici, je bila ustanovljena leta 2010. Njen četrtinski lastnik in direktor Boris Cotic je bil od 2003 do 2010 poslovodja v Mark Medicalu. Bormia je ubrala enako poslovno pot kot Mark Medical, tudi sama je odprla podjetja po Balkanu – Bormiamed na Hrvaškem in v Srbiji, sicer pa to dobaviteljsko podjetje poznamo iz nedavnega škandala o preplačanih srčnih zaklopkah v UKC Ljubljana.

Bormia je od svoje ustanovitve prejela slabih 14 milijonov evrov javnih sredstev, samo v letu 2015 dobrih 3,5 milijonov evrov. Večino prihodkov tega dobaviteljskega podjetja predstavljajo prejemki iz zdravstva.

 

CARDIO MEDICAL

Podjetje Cardio Medical s sedežem v Trzinu, je leta 1999 ustanovil Tomislav Jukić, ki je lastnik še danes, vendar od leta 2004 prek investicijskega podjetja Kap Invest. Od leta 2005 je direktorica podjetja Jasmina Žerovec, ki je od leta 2012 tudi 10 % solastnica podjetja. Cardio Medical je eno izmed treh podjetij, ki so še do pred nekaj leti spadala pod okrilje družine Jukič-Goričan. V letih 1999 in 2000 je bila namreč solastnica in direktorica podjetja tudi Mojca Goričan, soproga Tomislava Jukića. Podjetje Thomy F.E., katerega solastnik je bil na začetku tudi Jukič, je leta 2011 prevzela Mojca Goričan, tretje podjetje Medica pa je Jukić pred tremi leti prodal Alešu Njegovanu. Po pisanju medijev je Tomislav Jukić tudi lastnik bosanskega dobaviteljskega podjetja Medi Frey in solastnik češkega dobaviteljskega podjetja Medyjas Trade. Cardio Medical ima svojo podružnico z imenom Cardio Medical na Hrvaškem, tam pa ima svoje dobaviteljsko podjetje Sonimed tudi Jukićev brat Dubravko Jukić.

V letu 2015 je Cardio Medical prejel slabih 6 milijonov evrov javnega denarja, od leta 2003 do danes pa vsega skupaj dobrih 53,4 milijonov.

 

MARK MEDICAL

Podjetje Mark Medical s sedežem v Sežani je bilo ustanovljeno leta 1992 pod imenom Auremiana. Ustanovili sta ga podjetji Vega Finanz iz Luksemburga in Mark S.R.L. iz Italije. Nekaj let kasneje je v lastništvo vstopilo podjetje KB1909.

Vega Finanz ima sedež na istem naslovu kot podjetje Intercorp S.A., ki se kot posrednik za odpiranje slamnatih podjetij pojavlja v panamskih dokumentih. Med zastopniki Vega Finanza je bil tudi italijanski poslovnež Filippo Dollfus, ki je bil vpleten v odpiranje slamnatih podjetij v davčnih oazah ter leta 2015 v Italiji obsojen na zaporno kazen.

Vega Finanz je bil do lani skupaj s KB1909 lastnik podjetja Distriest, ta pa je največji lastnik časopisnega podjetja Mladina.

Mark Medical je bil prek Daria Zuppina (Darija Cupina) povezan z nekdanjo zamejsko finančno družbo Safti, ki je bila v 90. letih v ospredju istoimenske politično-obveščevalne afere. Dario Zuppin (Darij Cupin) je bil predsednik Saftija, 11 let pa tudi član nadzornega sveta Mark Medicala.

Lani je 100 % lastnik podjetja postal italijanski Mark Medical S.P.A., ta ima hčerinska podjetja tudi na Hrvaškem, v Srbiji in BiH.

Od leta 2011 je direktor podjetja Mark Medical Aleš Nanut.

Mark Medical je od leta 2003 zaslužil slabih 211,6 milijonov evrov javnih sredstev, samo v letu 2015 dobrih 16,4 milijonov evrov. Večinoma posluje s slovenskimi bolnišnicami, ostali prihodki predstavljajo le nekaj odstotkov celotnega prihodka ali pa so celo negativni.

 

IMPAKTA MEDIKAL (MEDITRINA)

Ljubljansko podjetje Meditrina se je do lani imenovalo Impakta Medikal. Nastalo je leta 2007, trenutna lastnica in direktorica je Andreja Strle. Ustanovitelj Impakte Medikal (Meditrine) je družba za upravljanje z naložbami, Impakta, katerega lastnika in direktorja sta Žiga Vrhovec in Jorg Kosler. Skupina Impakta ima oziroma je imela več podjetij, med njimi tudi Impakto Ortomed, ki se ukvarja s trženjem kirurških medicinskih pripomočkov, nekatera druga pa so povezana z avstrijskimi, nemškimi in švicarskimi podjetji. V podjetju Imparo pa je bilo v lastništvu za kratek čas najti tudi podjetje Taxgroup in sina Dušana Šešoka – Matijo Šešoka. Taxgroup je sicer v preteklosti mogoče najti kot solastnika dobaviteljskega podjetja Altamedics.

Impakta Medikal oziroma Meditrina je od ustanovitve prejela dobrih 22,2 milijona evrov javnih sredstev, le lani pa dobrih 3,7 milijonov.